Lunchkartan

måndag 11 maj 2015

Högdalstoppen

Område: Högdalen

Allmänt omdöme: En sur pust av avfall slår emot oss där vi går längs den snitslade gången av taggtrådsstängsel mot den stora skorstenen som tillhör Högdalens värmekraftverk. Anläggningen ägs av Fortum och producerar el genom avfallsförbränning och kan också stoltsera med en alldeles egen lunchrestaurang som heter Högdalstoppen. Vi kliver in och möts av en skylt där det står att alla anställda måste tvätta händer och rengöra skor innan de kan ta en lunchbricka. Vi ögnar igenom lunchalternativen på griffeltavlan som är skriven med olika färgkritor. Vi beställer varsin Moussaka och får den uppslevad på en tallrik av en trevlig och glad man i medelåldern som säger att om vi inte blir mätta så är det bara att komma tillbaka och ta mer. Vi går in i den ljusa matsalen och är nästan de enda som inte har neongula arbetskläder. Det är en brokig skara människor som ser fängelsegarvade ut, vissa har till och med tatueringstårar under ögonen. Vi tar ett mycket mjukt och färskt bröd och lite standardsallad från en rätt så snygg salladsmöbel. Mannen som slevat upp maten åt oss äter själv lunch nu i andra sidan av lokalen och gastar åt oss att vi kan ta en ny limpa under en linneduk bredvid om brödet är slut. Han ropar sedan var smöret finns och när vi senare ska fylla på vatten så ropar han hur man håller in den lilla knappen vid lingondrickan. Han hälsar på nya gäster vid namn och det känns verkligen som en liten familjerestaurang på något sätt. Moussakan är en rätt så slät historia och har en salt bismak. Utsikten över olika sopstationer och det färska minnet av den sura stanken utanför hjälper heller inte att höja maten. Det är ändå ett intressant ställe och en helt annan värld än övriga Stockholm. Skriver man en roman så är nog det här ett perfekt ställe att hitta spännande karaktärer från. Lunchen kostar endast 75 kronor, man blir mätt och kaffe ingår. Högdalstoppens Facebooksida är väl värt ett besök. Där blandas lunchmenyuppdateringar med väderleksobservationer och livsfunderingar.


G & U tar Grekisk moussaka med köttfärs, aubergine, potatis och ostsås.

G: "Ingen märkvärdig mat, men platsen, människorna och lokalen var spännande och annorlunda."
Betyg: 2.5 av 5

U:  "Maten var inte speciellt bra men ändå bättre än jag trodde med tanke på att stället bokstavligen ligger på en soptipp och att merparten av lunchgästerna också jobbar på soptippen. En spännande lunchutflykt iallafall."
Betyg: 1.5 av 5

Sammanfattande ord: Ordinär lunchmat som på något märkligt sätt ändå är lagad med någon slags kärlek. Spännande atmosfär även om det luktar starkt av avfall.

Gillar man detta så gillar man nog också:
Hjulet, Dala-Nisse, Den Glada Restaurangen etc

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar