Lunchkartan

tisdag 9 juni 2015

Günters Korv

Område: Vasastan

Allmänt omdöme: En lång kö av medelålders män med lätt putande magar uppenbarar sig i fjärran. Vi ansluter oss till ledet som köar till Günters Korv, en enkel korvkiosk som numera är en sorts klassisk matinstitution i Stockholm och som flera gånger har blivit utsedd till Sveriges bästa korvkiosk. Det är ljummet ute och Rörstrandsgatans gröna plättar med buskar och träd som avgränsar gatan från husen står i full prakt. En affisch är uppsatt vid kassan där man kan se det tjugotal korvar som serveras i kiosken. Några av dessa är märkligt nog beskrivna med ganska nedsättande ord av ägaren, kanske är det någon typ av 90-talsironi? Vissa av dem får lite bättre omdömen, till exempel korven Türinger som beskrivs som korvarnas Rolls Royce och som är gjord på kalvkött. Det råder nästan något andaktsfullt i kön och de enda ljuden kommer från de medelålders männen när de beställer sina korvar av den allvarlige mannen i kiosken. Man kan antingen beställa en enkel eller en dubbel korv, sedan kan man välja på olika tillbehör som kostar 5 spänn styck; surkål, gurkmajonäs, bostongurka och någon åländsk surkålsvariant. Sedan kan man få olika såser som ej står på menyn. Hoihoisås och vitlökssås verkar vara populära. Korvmannen låter fyra-fem kunder beställa åt gången, sedan gör han korvarna och en sekundär kö bildas för de som beställt. Det hela är rätt intressant att se på, men kötiderna är rätt saftiga för att spenderas på dyrbar lunchtid. Vi står nog i kö i tjugo-tjugofem minuter innan vi med spelad självsäkerhet säger "En dubbel och en enkel Türinger!" Korvmannen nickar och vi köar i fem minuter till i den sekundära kön. Hoihoi- och vitlökssås samt surkål beställs till korven samt varsin läsk. Korvbrödet är en fransk variant, dvs som en varm urgröpt halv baguette där tillbehören och korvarna läggs in i. En enkel korv kostar 50 spänn, en dubbel 70. Läsk och Loka kostar 12 kronor. Vi sätter oss på en bänk en bit bort och börjar äta medan vi betraktar den ringlande kön på distans. Korven är riktigt god och har en fin köttsmak, hoihoisåsen och vitlökssåsen funkar fint ihop med resten av korven och gör att det dessutom blir en riktigt trevlig och långvarig eftersmak. Det är lite kluvet att man ska köa så länge för att få äta en korv med bröd, men det är faktiskt värt det. Eftersmaken sitter i länge och det är en liten matupplevelse som man bjuds på.

G & U tar bägge en Türinger med surkål, Hoihoi- och vitlökssås.
G: "Korven var mycket god och mustig, men att behöva köa så här länge känns rätt fånigt. Prisvärt."
Betyg: 2.75 av 5

U: "Jobbigt med köandet om man har en begränsad tid att luncha på. Men å andra sidan så bygger det upp förväntningarna också och ett bra ställe ska på något sätt ha en lång kö. Korven var riktigt bra och tillbehören var fina. Eftersmaken följde med mig som en liten fe hela dagen."
Betyg: 3.5 av 5

Sammanfattande ord:  "Korv som är värt köandet. Fina smaker till en bra peng."

Gillar man detta så gillar man nog också:
-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar