Lunchkartan

tisdag 9 maj 2017

Portal

Vi möts vid St Eriksplan i en hagelskur. Vi har bokat bord på det nyss prisbelönta stället Portal, som fått gulddrakar och annat och vi hänger på låset när de öppnar, 11.30. Det är inte som Dala-Nisse ett stenkast bort som öppnar sim lunch vid 09.00. Den legendariska kineskrogen Ho's, senare Shanghai Garden huserade i de här lokalerna för något år sedan. En bortgång vi sörjer djupt, då de hade St Eriksplans vassaste luncher enligt oss. Men där blommor vissnar spirar snart andra upp. Vi går in. Det är välskött här inne, sober indredning, vi sätter oss, beställer och som alltid när vi äter lunch på finare ställen så känner man sig skyldig när man säger att vanligt vatten blir bra att dricka, trots att en lunch är närmare 150 pix. Surdegsbröd med riktigt smör kommer ut och lite senare även våran mat, Vitello Tonnato och en Havets Wallenbergare. Det ser gott ut, men portionerna är små. Vitello Tonnaton var faktiskt en ny bekantskap och är kalvkött med en mycket god majonnässås med tonfisk, serverad med sötpotatis, pinjenötter, grillad citron och friterad kapris. Svingott faktiskt, men lite lite mat som sagt, så man åt sig mest mätt på bröd. Havets Wallenbergare är fin den med, med wallenbergare på torsk, potatisstomp och god sås med mera. En trevlig detalj är att man kan gå in på Portals facebooksida och se vad som serveras för lunch den veckan genom att kolla på när kocken presenterar varje rätt i videoform. Smart. Kaffe ingår (såklart) inte, lägger man till 30 kronor så får man en kopp. Vi hoppar det denna gång och tackar för oss, drar ner mössan och ger oss ut i haglet med god mat i magen, men också mycket surdegsbröd som förhoppningsvis inte startar någon jästkultur där inne.
G tar Havets Wallenbergare & U tar Vitello Tonnato för 145 kronor, kaffe ingår ej.
G: "Högklassig mat, absolut. Jag är inte stor i maten, men det var nästan så att jag inte blev mätt. Fint ställe." Betyg: 3.5 av 5.0
U: "Mycket goda smaker på maten, men för lite mat för att jag ska bli helt nöjd. Aldrig kul att försöka bli mätt på bröd. Sober inredning och trevlig personal. Är ändå en lunch jag kommer minnas en tid framöver så förstår hypen."
Betyg: 3.5 av 5
Gillar man detta så gillar man nog också: -

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar