Lunchkartan

torsdag 4 juni 2015

Cevicheria Aji y Ajo

Område: Hökarängen

Allmänt omdöme: Vi parkerar i Hökarängens centrum och charmas omgående av den lilla förorten som känns lite som en by. Området är lätt kuperat och 50-talshusen är väl anpassade till höjdskillnaderna och utnyttjar dem på ett bra sätt. En annan trevlig detalj är att alla affärernas skyltar har ett liknande 50-tals typsnitt och istället för att det står affärens namn så står det vad de sysslar med för något, till exempel Tapetserare, Järnhandel, Skoaffär och, intressant nog så har de även en skylt där det står Cevecheria. Skylten representerar Cevicheria Aji y Ajo som har spridit sitt rykte långt utanför Hökarängens centrum. Hörnlokalen ligger trevligt till i utkanten av centrumet, med stora fönster både mot den lilla bygatan i ena hörnet och en liten park i det andra. Redan när man går innanför dörren så märker man att det här stället är lite annorlunda. Musiken är lite jazzig och det sitter sköna latinos runt om i lokalen. En trevlig servitris kommer fram till oss där vi står och ser på griffeltavlan vid disken som avgränsar lokalen från köket där en välklädd kock står och fixar. Vi vill ha ceviche men märkligt nog så har de inte någon sådan till lunchpriser, den billigaste kostar 155 kronor. Det visar sig att de har en kycklingrätt om vi vill ha en dagens lunch. Vi tvekar, känns märkligt att äta kyckling på en cevecheria när man åkt ända hit, men samtidigt så är vi bedömare av luncher och inget annat så vi beställer varsin sådan och sätter oss vid ett bord. Kocken har pondus och går runt bland gästerna när det inte är några beställningar och pratar spanska. Ut kommer två glas med iskallt kolsyrat vatten och fyra tunnskurna brödskivor på en tallrik med två smörbyttor. De är överraskande goda och känns helt nygjorda med en knaprig kant och en mjuk och varm kärna. Kycklingen anländer och trots att det ser rätt enkelt ut så har den ändå en aura av att det här är en riktigt god maträtt. Det är den också. Kycklingen är saftig och faller av benet perfekt, såsen är mystisk och djup, kanske en aningen salt. Det långkorniga riset fyller ut rätten på ett bra sätt. Kocken frågar oss hur det smakar och G svarar: Halleluja! Kaffe ingår och ut kommer en cappuccinoliknande sak som smakar lite tunt, men det gör inte så mycket. Maten kostar 95 kronor.
G & U tar Kyckling med bönsås och ris.

G: "Absolut utsökt mat. Kycklingen var perfekt och rykande varm, det kolsyrade vattnet var iskallt. Charmigt ställe och en spännande kock."
Betyg: 4.5 av 5

U: "Fascinerande att en så enkel rätt på pappret kan smaka så bra. Ett ställe med själ och en kock som verkligen bryr sig om sitt kök. Genuint trevligt."
Betyg: 4.25 av 5

Sammanfattande ord:  "En gyllene pärla i Hökarängen."

Gillar man detta så gillar man nog också:
-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar