Lunchkartan

onsdag 19 augusti 2015

Tavernan

Område: Fittja

Allmänt omdöme: Vi svänger av E4:an mot de smutsbruna höghusen i Fittja, en Stockholmsförort med ett något skamfilat rykte. Vi kör förbi de parkeringar som ligger som en grå Saturnusring kring höghusen men ser varken bilbränder eller gäng idag. På andra sidan av enklaven från motorvägsavfarten sett så ligger ett äldre sekelskifteshus som inhyser Mångkulturellt centrum, ett slags galleri som belyser integration och mångkulturalism. De har dessutom en ryktbar vegetarisk lunchbuffé. Vi kliver in på den övre våningen där parkeringen finns och där man också gratis kan se de olika utställningarna som också fortsätter ner till den nedre våningen där det också finns ett bibliotek och den vegetariska restaurangen Tavernan med utsikt över ett idylliskt ängsområde med en påkostad lekpark i förgrunden med badplats och tät granskog i fonden. Det är en strålande solig dag och vi betalar 88 kr i kassan där ett gäng sköna tjejer jobbar. Buffén uppvisar ett imponerande antal rätter, det mesta är olika röror men det finns också en vegetarisk lasagne, gratinerade auberginstubbar, ett otal skålat med fröer (?, vi fattar inte riktigt) , två olika sorters hembakat bröd, såser, melon och sallad. Allt känns fräscht och det är en riktigt krämig och välsmakande tallrik vi får till. Det smakar mycket gott och vi hör att de vita medelålders kulturtanterna som äter här berömmer köket ordentligt när de går. Nysvenskarna lyser dock med sin frånvaro förutom några indiska män i fotbollsskor som vände redan i dörren av någon anledning. Vi går ut på restaurangens terrass med vårat ekologiska och rättvisemärkta kaffe och känner en djup vördnad för det här stället. Man kanske skulle bli vegetarian. Men hur kul skulle den här lunchpanelen bli då? Hur som helst så borde det krylla av bra sådana här matställen i varje segregerad förort, hade säkert varit dubbelt så bra ur integrationssynpunkt än exempelvis den slentrianmässiga utställningen som finns här. God mat leder ofta till goda samtal.

G & U tar vegetarisk buffé.

G: "Mycket välsmakande och stort utbud. Ingen hängiven anhängare av det vegetariska köket annars, men det här var riktigt bra. Trevligt ställe i fin miljö dessutom."
Betyg: 3.75 av 5

U: "Bra, fräsch och prisvärd vegetarisk buffé i mysig omgivning. Helt klart värt en resa."
Betyg: 3.75 av 5

Sammanfattande ord: "En riktigt bra representant för det vegetariska köket och förgyller en förort som annars har ett rätt dåligt rykte."

Gillar man detta så gillar man nog också:
-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar