Lunchkartan

fredag 24 mars 2017

Matateljén

Område: Enskede

Allmänt omdöme: Vi slår upp morgontidningen och ser en sågning av en ny restaurang i Enskede, Matateljén. Snabba som vi är på pucken så ger vi oss ut för att se vad gåsens fjädrar är gjorda av, speciellt när vi ser att dagens lunch är Havskatt av alla katter. Vi villar in oss i Enskedes täta villamatta och kommer fram till ett rätt så trevligt stråk med restauranger bredvid Nynäsvägen. Vi går upp för några trappor till ett äldre fristående hus och kommer in i en rätt så fullsatt lokal. Sittplatserna är i och ju för sig heller inte så många. Därför så har de gjort så man också kan sitta i köket. Det råder en lite butter stämning bland personalen, kanske på grund av sågningen. Inte blir det bättre när en man med en liten liten knut i nacken kommer in med DN i högsta hugg. "Har ni sett grabbar?" De suckar och skär upp den långa havskatten. Vi slår oss ned vid köksbaren och får se när de fixar upp våra lunchtallrikar. Bröd kommer ut med riktigt smör på en lite träskiva och vatten i butelj. Fisken slängs fram i en vacker tallrik och vi tar några tuggor. Riktigt god. Det är lite jordärtskockssmet och en liten touch av asiatiska grönsaker som får tallriken att kännas modern. Mannen bredvid babblar på om att han är pappaledig och att hans sexmånaders har så bra rutiner. Nu är det hans sovperiod till exempel. Vi vänder oss om men ser ingen vagn. Mystiskt. Vi äter upp och torkar våra fylliga läppar. Ja, det här dög gott till lunch, men för 119 spänn så tränger vi kaffe också. Snålt att lägga på 30 spänn för det i en förort som denna. Camilla Läckberg glimtar till i entrérummet med en rosa kappa. Vi går ut och betalar, går ned för trapporna och passerar en barnvagn med en sovande bebis i och sätter oss i bilen och gasar framåt, bortåt. Gott med havskatt, men något saknades. Kanske charm.

G & U tar Havskatt med jordärtskockskräm och en variation på asiatiska grönsaker för 119 kronor.

G: "Fisken var förträfflig, i övrigt så var det väl sådär. Att sitta i ett kök kräver nog mer charm från personalen, kändes som man inte riktigt var välkommen. Snålt med potatis, tror jag fick en."
Betyg: 3.25 av 5
U: "God rätt i en trevlig lokal. Köksdelen behöver filas på."
Betyg: 3.0 av 5
Gillar man detta så gillar man nog också: -

2 kommentarer:

  1. Väldigt intressant blogg! Som intresserad lunchgäst läser jag med stor förtjusning. Saknar recensioner av en del fina lunchhak på Kungsholmen runt Rådhuset. Jobbade tidigare i området och kan rekommendera er att testa till exempel Maxos och Spisa hos Helena. Min gamla favorit Fazer i Trygg Hansa-huset har tyvärr lagt ned. Men nyligen hittade jag ett intressant alternativ på andra sidan Klara Sjö: Nämligen Westmanska Palatset.
    Tack för läsningen, ha det riktigt gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Mark!
      Tack för din feedback, det uppskattar vi och kul att du gillar att läsa om våra exceptionella matäventyr. Vi har dem du nämnde under uppsikt, även ett par andra som Volt, Mäster Anders (som provats några gånger innan), Stadshuskällaren och lite annat på gång faktiskt. Synd att Fazer lade ner innan vi hann prova, men vi har testat den i Nacka (sådär) och den i Hornsberg (fantastisk, men de har bytt koncept nu). Westmanska Palatset låter intressant! Vi ska även prova Nordens Ljus, en båt som ligger på Kungsholmssidan till om Klara Sjö. Allt gott och fortsätt att prova nya lunchställen! /G&U

      Radera