Lunchkartan

fredag 17 april 2015

Gondolen

Område: Slussen

Allmänt omdöme: Vi tar en av de små hissarna upp till den legendariska restaurangen Gondolen som hägrar över Slussen som en lyftkran. Utsikten från den elfte våningen där restaurangen är belägen är en av de bättre i Stockholm. Vi hänger av våra jackor i garderoben och blir visade till ett bord av en utomordentligt trevlig värdinna i den övre medelåldern. Utsikten från vårat bord är fantastisk och vi beställer varsin schnitzel samtidigt som vi ser hur dramatiska regnmoln drar fram över Stockholms kyrktorn. En kypare kommer ut med en brödkorg och vi tar varsitt bröd precis som man gör på ett flygplan, brödet smakar heller inte mycket bättre än de man får uppe i luften. Vattnet vi får upphällt är perfekt iskallt och fylls på vartefter av uppmärksam personal. Förutom utsikten så är det också mycket intressant att spana runt bland gästerna i matsalen. Det märks att detta ställe gärna drar till sig folk som vill visa upp sig, särskilt äldre uppklädda personer. En man med överklassgöteborgska pratar högljutt om Stenbeck och nämner ordet "miljarder" ovanligt många gånger. Det känns lite som om man sitter i ett gammalt fartyg, mycket trä på paneler och väggar och möbler som känns utdaterade. Mycket i menyn har också anspelningar på det maritima, som Lallerstedts Redarlunch och så vidare. Serveringen är professionell och hovmästarna som går runt är mycket välklädda och artiga ut i fingerspetsarna, som för övrigt är täckta av vita spetshandskar. Tallriken med Schnitzeln sveps elegant framför oss och ser välsmakande ut. Schnitzeln är vällagad och har en god fyllning, köttet är aningen torr dock. Calvadossåsen är smakrik och den hade vi gärna velat ha mer av för att få rätten lite saftigare. Maträtten passar väl in i den något museala matsalen, lite gammaldags och inte så spännande. Maten kostar 125 kronor, kaffet kostar 30 kronor extra men kom i fina koppar och man fick påtår. Hänger man av sig i garderoben så läggs det på en tia till på notan. Det är ett lyxigt ställe och det är en trevlig känsla att bli lite uppassad emellanåt.

G & U valde bägge Schnitzel fylld med rökt skinka, saltgurka och kapris. Serverad med äppel- och sparrissallad, valnötter, calvadossås och kokt potatis.

G: "Lokal, utsikt och läge som är hänförande. Lyxig känsla och trevlig serveringspersonal. Maten nådde inte upp i samma klass men smakade bra, hade velat ha fler potatisar och köttet var lite torrt. Gott kaffe i fina koppar."
Betyg: 4.0 av 5

U:  "Lyxigt att kunna äta vardagslunch på ett sådant här ställe. Maten trodde jag skulle vara bättre men utsikten och uppassningen räcker långt."
Betyg: 3.75 av 5

Sammanfattande ord: Lyxigt ställe med fantastisk utsikt. Maten var lite tråkig men god och mättande. Brödet var inget vidare och kaffet kostar 30 kronor extra.

Gillar man detta så gillar man nog också:
Piren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar