Lunchkartan

torsdag 23 april 2015

Itamae Izakaya

Område: Vasastan

Allmänt omdöme: Vi sätter kurs mot St Eriksplan, närmare bestämt till det pampiga hörnet av Odengatan/Torsgatan där det moderna sushistället Itamae Izakaya är inklämd. Lokalen är lika hög som den är bred och endast 7 sittande gäster får plats samtidigt. Uteserveringen är desto större och har sittgrupper för ett tjugotal personer. Vi är där redan när de öppnar strax efter klockan 11 och tar ett bord inne i lokalen trots att det är soligt och vårvarmt ute. Men vi vill gärna känna in den intima lokalen och se när sushikockarna arbetar, vilket på något sätt är halva grejen med sushi. Inredningen är minimalistisk med slipade betongväggar och kylar med fiskfiléer bakom disken där de tillreder sushin. Menyn är spännande och modern. Det finns allt mellan fisktacos, ceviche till olika sushivarianter. Våra ögon fastnar på två Makirätter som står överst på menyn, en med tonfisk och en med halstrad lax. Vi hänger av oss våra jackor på de höga barstolarna och tittar oss runt efter den obligatoriska misosoppan. Vi upptäcker att på grund av platsbrist så står en kyl utanför entrén där man tar färdigpreppade misoskålar som man sedan häller i soppan från ett misotråg. I kylen finns också vattenbuteljer som är den måltidsdryck som ingår. Musiken inne i lokalen är hiphop på hög volym och sushikockarna ser allvarliga och koncentrerade ut. Förutom kockarna så finns det också två servitriser som förlänger kockarnas armar ut i den lilla lokalen och till uteserveringens latteföräldrar som tinar upp sig i vårsolen. Misosoppan är fyllig och smakar mycket, med en vag underton som känns lite sur men ändå god. Sushin vandrar två meter från kockens hand via en servitris och landar på vårt bord. Uppläggningen är mycket elegant och de tio bitarna ser mycket aptitliga ut. Laxen visar sig vara lite saftigare än tonfisken, men den senare har lite intressantare smakkombinationer med sin koriander och habanero. För att vara lunch så är priserna i överkant, 129 kronor för laxen och 139 kronor för tonfisken, och då är de endast serverade i 10-bitarsportioner. Kaffe har de tyvärr inte heller. Man blir ändå nyfiken på deras andra rätter och det finns säkert några riktigt pärlor på menyn, men då de har samma pris hela dagen så funkar Itamae Izakaya nog bättre utanför lunchtid.

G tar 10-bitars Maki med Halstrad lax, sesamfrön och teriyaki. U tar 10-bitars Maki med Tonfisk, koriander och habanero.

G: "Goda munsbitar som är fint presenterade om än lite magert. De höga priserna och avsaknaden av kaffe drar ner betyget."
Betyg: 3.0 av 5

U:  "Gillade atmosfären inne i den lilla lokalen som kändes personlig. Sushikockar får gärna vara lite tjuriga, de kommer undan med det så länge de levererar bra sushi och det var det här, både laxen och tonfisken smakade gott med intressanta kombinationer såsom habanero och koriander. Priserna är dock för höga i relation till de 10-bitarstallrikar som vi fick. Saknade också kaffet. Kan definitivt komma tillbaka dock, men antagligen inte till deras luncher."
Betyg: 3.0 av 5

Sammanfattande ord: En mycket liten sushirestaurang som levererar personlig och modern sushi till lite för höga lunchpriser. Misosoppan var lite sur och kaffe saknas helt, ändå ett intressant ställe med en egen stil.

Gillar man detta så gillar man nog också:
Svenska Sushiköket

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar