Lunchkartan

måndag 27 april 2015

Nordiska Kantinen

Område: City

Allmänt omdöme: Vi rör oss mot Stockholms absoluta kärna där varuhuset Nordiska Kompaniet ligger som ett orubbligt tempel i sten, där de allsmäktiga gudarna av exklusiv konsumtion tillbeds. Stjärnkocken Franzén har i samarbete med varuhuset nyligen öppnat en lunchrestaurang på plan 4 som heter Nordiska Kantinen som enligt kocken ska vara ett försök att skapa den ultimata bricklunchrestaurangen. Nyfiket så tar vi rulltrapporna upp bland leopardpälsar och fluffiga damfrisyrer och hamnar slutligen vid restaurangen. Vi tittar snabbt på menyn som inte innehåller alltför många val och ställer oss därefter i matkön. Det första intrycket är själva lunchbrickan som är mycket elegant utformad i formpressat stål, därnäst kommer en trist brödkorg med knastertorra knäckebröd och smörförpackningar. Det är en liten tröst att det iallafall inte är Lätta utan riktigt smör. Måltidsdrycksbatteriet är desto bättre med vackra och rymliga glas som man kan fylla med vatten, kolsyrat vatten eller lättöl. Vi beställer maten som läggs upp snabbt av välklädd och trevlig kökspersonal. Lokalen är luftig om än lite brokig med olika slags möbler och är också ett slags genomgångsrum för kostymfolk som ska till och från den lite finare Restaurang Bobergs som ligger vägg i vägg. Vi sätter oss vid ett träbord med träbänkar som ser ut som en utomhusmöbel. Innan vi äter så hämtar vi sallad från en salladsbuffé med sex olika tråg som innehåller exakt samma sorts salladsblandning, vilket känns energilöst. Mer kraft har lagts på att köpa de rätta salladsskålarna, som påminner lite om tvålkoppar. En uppsjö av olika dressingar finns att spetsa upp salladen lite, vilket behövs. Matportionerna är inte speciellt stora och smakar inte så mycket. Priset smakar desto mer, 129 kronor. Lättölen var dock mycket god, någon slags lättöls-IPA, det kolsyrade vattnet var kallt och friskt. Kaffe ingår och kopparna är vackra och lena som slipade stenar vid en strand. Tänk om samma omsorg hade lagts på maten som på porslinet.

G & U tar Skånsk kalops med inlagda rödbetor, variation på morot & kokt potatis, Gästkritiker L tar Vegetarisk lasagne med västerbottenost, spenat, soltorkad tomat & pestocrème.

G: "Mat i min smak, om än lite enkel för det priset. Gillar stålbrickorna och hela servisen, mycket gott kaffe."
Betyg: 3.2 av 5

U:  "En besvikelse på många plan, både i portionsstorlek och smak. Jag blev långt ifrån mätt och maten var otroligt blek. Det bästa med det här stället är porslinet och dryckerna. Märkligt att en stjärnkock står bakom det här."
Betyg: 2.5 av 5

Gästkritiker L:  "Maten smakade helt okej, men jag blev inte mätt. Tråkig sallad, bröd och dressing. Mycket god lättöl. Plus för att det var så rymligt och förvånansvärt bra ställe att ha med en bebis."
Betyg: 2.75 av 5

Sammanfattande ord: Ordinär mat i små portioner till ett för högt pris. Trevligt porslin och god måltidsdryck och kaffe.

Gillar man detta så gillar man nog också:
-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar