Lunchkartan

torsdag 30 april 2015

Palmyra

Område: Årsta

Allmänt omdöme: Det sägs att den första kroppsfunktionen som stängs av när man ätit väldigt mycket är hörseln. Vill man utforska detta fenomen vidare så är det bara att bege sig till närförorten Årsta där kebabstället Palmyra ligger, ökänd för sina enorma portioner som kan knäcka den mest utsvultne. Vi repar mod ute på den sluttande Årstavägen, masserar våra käkar och träder in i lokalen där det ofta är köer som ringlar sig ut på gatan. Det är otroligt många personer som jobbar bakom kassan och hela stället känns som en välsmord matmaskin. Vi beställer varsin kebabtallrik och får en pipbricka och en rejäl plastmugg som man kan fylla på från batteriet bredvid som består av olika läsksorter, vatten och lingondricka. Läskpåfyllning kostar 10 kronor extra, men plastmuggen är en rejäl halvlitershistoria så det behövs inte. Vi hinner inte ens fylla på våra muggar förrän maten är upplagd och klar. Tallriken är otroligt välfylld och den går knappt att hålla upp med en hand. Som om det inte vore nog så finns det även en välfylld station med feferoni och syrade grönsaker där man också kan toppa sitt matberg med tre olika sorters såser. Lokalen är rätt trist och består av två rum med sittplatser, den bortersta tillkom efter att restaurangen expanderade för några år sedan. En ur personalen går konstant runt och rengör borden så fort de blir lediga, och man ser också hur de svabbar golvet emellanåt, vilket känns fräscht. Det är många stora tatueringar inne på stället och rätt många tuffingar som gillar att äta här, men stämningen känns ändå hjärtlig. Vi börjar skyffla i oss av det mjälla köttet och efter tio minuter så märks det knappt på tallriken att man ätit något. En halvtimme senare så skymtar man iallafall porslinet. När man tittar runt så verkar de flesta dela på en portion, i vissa fall hela familjer. Då tallrikarna kostar 99 kronor med läsk och kaffe inkluderat så är detta mycket prisvärt. Kaffemaskinen ligger precis vid kassan, så man får skuffa sig igenom kön både dit och tillbaka får att nå det svarta guldet. Vi sneglar upp mot plastklockan på väggen och ser att parkeringsavgiften vid Årsta Kyrka, där det för övrigt alltid finns gratis kaffe utan trängsel, börjar gå ut. Vi reser oss till slut, vimmelkantiga av mättnad och famlar mot utgången. Har synen blivit lite dimmig månne?

G & Gästkritiker A tar Kebabtallrik med pommes frites, U tar Kebabtallrik med ris.

G: "Portionen är nästan lite skrämmande, men köttet är mycket fint. Bra med läsk och kaffe till maten. Inga problem att ta med sig det man lämnat i en doggybag, för mig räcker det som vart över till minst tre måltider, vilket alltså betyder 25 spänn per mattillfälle."
Betyg: 3.5 av 5

U:  "Hög standard på kebaben och skönt kaxiga portionsstorlekar som också är mycket prisvärda. Både köttet och riset är riktigt gott och saftigt och ligger på en helt annan nivå än andra kebabställen jag ätit på. Man blir aldrig besviken när man kommer hit. Inget ställe man går till dagligen dock."
Betyg: 4.0 av 5

Gästkritiker A:  "Kebaben var god men balanserade farligt nära snabbmatskategorin. Ändå bättre än de flesta kebab jag ätit i Stockholm. Det var så mycket mat att jag nästan fick dåligt samvete."
Betyg: 3.0 av 5

Sammanfattande ord: Enorma kebabportioner som smakar gott och fräscht. Lokalen är rätt ordinär men känns ren och uppstyrd.

Gillar man detta så gillar man nog också:
-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar