Lunchkartan

fredag 24 april 2015

Tennstopet

Område: Vasastan

Allmänt omdöme: Restaurang Tennstopet ligger i det nordvästra hörnet av Vasaparken, mitt i Vasastans hjärta och är enligt sägnen ett omtyckt ställe för journalister, bokförläggare och andra murveldjur. Vi är tidigt ute och upptäcker att restaurangen inte öppnar förrän halv tolv. Vi väntar ändå tålmodigt i sisådär en kvart utanför huvudingången och hamnar i ett samtal med en äldre preparatpåverkad man som ska boka bord till dagen innan julafton då hans son som bor i USA ska hälsa på honom. Entrédörrarna öppnas till slut och vi träder in i ett mysigt förrum där ett hovmästarpodium står. Då vi inte har bokat så dirigeras vi till det vänstra rummet och tar plats vid ett findukat bord nära fönstret. Inredningen ser ut som ett klubbhus för ett jaktlag på den engelska landsbygden. Boaserade väggar med jakttroféer och skotskrutig heltäckningsmatta. En brödkorg ställs ut av en uppklädd kypare som matchar inredningen. Det är mest lite torra tunnknäckebröd blandat med några skivor mjukare bröd. Vatten är den enda drycken som ingår. Ögonen vandrar mellan de olika inredningsdetaljerna och man blir på gott humör av den murriga mysigheten som främst verkar tilldra sig män i den äldre medelåldern av klientelet att döma. Vi verkar för övrigt vara de enda som sitter med ett glas vatten framför oss. Vi förstår mycket väl de andra gästerna då lokalen nästan skriker att man ska beställa en öl till maten. Speciellt uppmanande är nog det enorma kronhjortshuvudet som stirrar föraktfullt på vår svagdricka. Vår Steak Minute kommer ut och är anspråkslöst upplagt på tallriken. Kryddsmöret ger dock anrättningen en mycket fin touch och inredningen funkar på något sätt som krydda till maten. Kaffe ingår ej och kostar 32 kronor extra, men då får man också en liten kanna med nybryggt kaffe till bordet och får även kaffet upphällt av den trevlige kyparen. Själva lunchen kostar 129 kronor och känns en aning för dyr för maten som serverades, men lokalen och den trevliga servicen väger upp helhetsintrycket.

G & U tar Steak minute med kryddsmör och pommes frites.

G: "En svårslagen atmosfär, maten var lite åt det enkla hållet och köttet en smula segt, men kryddsmöret höjde anrättningen ordentligt. Kaffet var mycket gott, men ingick inte i priset, som var i överkant för den mat man fick."
Betyg: 3.5 av 5

U:  "Mysigt och ombonat ställe som man gärna hade velat sitta några timmar i, gärna i sällskap med ett stort ölkrus eller två. Köttet som serverades var gott och mört, kryddsmöret satt som en smäck. Pommes fritesen var helt okej, salladen på tallriken var några tomatskivor som inte kändes så spännande. Brödkorgen man fick till bords var rätt trist. Ganska dyrt ställe om man vill ha lunch med kaffe efter maten. Förstår att det är ett stammishak för många journalister, inredningen borgar för bra och lite saltade historier."
Betyg: 3.5 av 5

Sammanfattande ord: Fantastisk atmosfär med mat som inte riktigt når upp till lokalens klass. Dyrt kaffe.

Gillar man detta så gillar man nog också:
Oljebaren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar