Lunchkartan

måndag 4 maj 2015

Euro Deli

Område: Hagsätra

Allmänt omdöme: Det Polska köket har väl inte direkt ett rykte om att leverera några större kulinariska upplevelser till omvärlden, vilket är ett påstående som också kan sägas om Stockholmsförorten Hagsätra som är en ändstation på en av de södra tunnelbanelinjerna. Men vad skulle då hända om man äter på en polsk restaurang i just Hagsätra? Frågeställningen är intressant, och för att inte leva i besvärlig ovisshet så åkte vi till den Polska delikatessbutiken/ lunchrestaurangen Euro Deli som ligger i Hagsätra Centrum. Utifrån så smälter restaurangen in så mycket med det omkringliggande gallerförsedda 60-talscentrumet att man lätt kan råka gå förbi den. När vi så hittat entrén och gått in, så väller en kontinental gemytlighet över oss. En uppsjö av Polska charkuterier och delikatesser upptar halva lokalen och några stadiga träbord och stolar nära de stora fönstren utgör en intim matsalsdel där man kan sitta och äta dagens lunch för 85 kronor. De har även lördagsluncher för samma peng. Maten beställs vid kassan av den polsk-svenska personalen som är rejäla människor med auktoritet och tjocka fingrar, som ser ut att ruva på många livshistorier. Ett uppstoppat vildsvin gör sitt till den gedigna inredningen. Vi beställer varsin Jägarschnitzel bland de olika polska husmanskosträtterna och går därefter till ett sidobord och tar bestick som är inlindade i servetter. Salladen är rätt trist men har lite pigga polska inslag som rödbetor, syrade gulbetor och någon slags surkålsmix som smakar bra. Det mjuka brödet är några dagar gammalt och torrt och tråkigt. De små Lättabyttorna med rödbetsstänk piggar inte upp. Måltidsdrickan tas ur en kyl bredvid kassan och består av olika lättölssorter och mineralvatten i glasflaskor. Maten kommer till bordet och är rykande het. Portionen ser rejäl ut och har inga onödiga attribut. Schnitzeln smakar riktigt gott och har en trevlig svamp- och ostfyllning. Den råstekta potatisen är på gränsen till understekt men smakar ändå bra tillsammans med rödvinssåsen. Miljön, maten och personalen gör att vi förflyttas från Hagsätra Centrums gallerförsedda butikslokaler och mjukisbyxklädda medborgare till ett korsvirkestimrat värdshus någonstans på den Polska landsbygden. Här skulle man kunna sitta en bra stund och bara insupa atmosfären. Kaffe ingår och även små polska chokladrutor med mjölkskum inuti, som känns lite gamla.

G & U tar Jägarschnitzel med ost- och svampfyllning med rödvinssås och stekt potatis.

G: "Mycket trevligt ställe. Schnitzeln var den bästa schnitzeln jag ätit på år och dar. Riktigt prisvärt också."
Betyg: 4.3 av 5

U:  "Det är sådana här ställen som gör att det är roligt att prova olika lunchrestauranger. En liten lunchpärla som kanske inte prickar högt i alla betygskriterier, men som har en atmosfär och gedigen mat som håller hög klass. Stort plus för att de även har lördagsluncher till samma pris. Kommer definitivt tillbaka."
Betyg: 4.0 av 5

Sammanfattande ord: Överraskande trevlig lunchpärla i ett rätt trist förortscentrum. Rykande het och god mat med servering vid bordet för endast 85 riksdaler.

Gillar man detta så gillar man nog också:
-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar