Lunchkartan

tisdag 26 maj 2015

Shahrzad

Område: Östermalm

Allmänt omdöme: Denna lunch så blickar vi österut, både till stadsdel och kök. Det tog en stund innan vi hittade en restaurang som vi ville bedöma. I säkert tjugo minuter stryker vi runt i Diplomatkvarteren på Östermalm där restaurangutbudet är uselt och när det väl dyker upp något så är det sällan under tvåhundra kronor. Utmattade så når vi till slut den persiska restaurangen Shahrzad där Regeringsgatan mynnar ut i Birger Jarlsgatan. Det ser ut att vara ett rätt lyxigt ställe utifrån och vi blir förvånade när det står att lunchen kostar en hundring. Som hittat i de här krokarna. Vi glider in och går längs den sluttande rampen med infällda spotlights till lokalen som ligger under en innergård och endast har överljus. Trots de svaga förutsättningarna så har de rustat upp lokalen till tänderna med en orientalisk lyx som är imponerande. Vi slår oss ned vid ett bord i den rätt så mörka lokalen och en servitris tar vår beställning och tänder ett ljus vid bordet och kommer kort därefter med en butelj vatten som hon dessutom häller upp åt oss. Vi tar från salladsbuffen som består av några strikta fat med bönor, coleslaw, oliver, rivna morötter mm. Inget bröd. Salladen smakar inte så mycket men är ändå mycket god och krämig. Coleslawen är riktigt bra. G har utsikt över en gammal dörr med nitar som han blir mycket imponerad av. Lammfärsbiffarna kommer ut och är strikt upplagda i stadiga portioner. Lamm i bitar är godare än lammfärs tycker vi nog alla kring bordet, men det smakar ändå bra. Saffransriset är mjukt och fint och tre små byttor med röror och en grillad tomat höjer rätten lite till. Stolarna är ordentligt stoppade och man får lite lyxig sultankänsla här inne där man tittar ut över de kostymklädda iranierna som dominerar i lokalen. Kaffe och te kostar 19 kronor extra men då hälls det upp vid bordet och man får ha kannan kvar. Tar man te så får man en rolig pinne med hårt socker som ser ut som en ametist. De är lite väl snabba med att duka av dock, för trycket på lunchgäster är högt, annars var servicen på topp.

G, U & Gästkritiker L2 tar alla Kobideh (Lammfärsspett med saffransris).

G: "Lyxig lokal, hade utsikt över en av de vackraste dörrar jag sett. Mycket detaljer att titta på i lokalen och sköna stolar. Maten var helt okej, men passade inte riktigt för min gom."
Betyg: 3.45 av 5

U: "Lyxig miljö och stämning, den sluttande mörka rampen in i den här lilla persiska världen adderar till upplevelsen. Inte stormförtjust i lammfärsbiffar vanligtvis, men det här smakade gott. Sugen på att komma tillbaka och prova nått annat. De har tydligen magdans på fredagar."
Betyg: 3.75 av 5

Gästkritiker L2: "Bra mat och ännu bättre inredning."
Betyg: 3.5 av 5
Sammanfattande ord:  "Lyxig och prisvärd persisk restaurang. Värt ett besök bara för stämningen."

Gillar man detta så gillar man nog också:
-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar