Lunchkartan

måndag 25 maj 2015

Folkes Bistro

Område: Huddinge

Allmänt omdöme: De äldsta lämningarna efter mänsklig verksamhet i Huddinge går ungefär 9 000 år tillbaka till stenåldern. Då låg större delen av landskapet under vatten och liknade en ytterskärgård. Genom den postglaciala landhöjningen har landmassan höjts sedan dess med cirka 50 meter. Namnet "Huddinge" antas komma från "uddungarna" (alltså "de som bor på udden"), de första bofasta som under brons- och järnåldern hade sin by på en udde vid Mälarens södra strand i Vårby. Redan på forntiden var uddungarnas by en genomfartsort och dess invånare levde under en ständig fara och fienden kom oftast sjövägen. Vi kommer dock via Huddingevägen den här gången. Huddinge centrums vita höghus tornar upp sig i mitten av det annars orangea 80-tals centrumet och vi parkerar gratis i ett parkeringsgarage där man får stå hela tre timmar med p-skiva. Vi går tvärs igenom centrumet som har lite av en bykänsla även om husen är rätt monotona. I slutet av centrumbildningen så finns Folkets Hus där vi siktat in oss på deras egna restaurang Folkes Bistro. Inredningen är färggrann med lila väggar, färgglada stolar som ser lite arty ut. Lunchgästerna är också av det slaget, lite äldre kulturmänniskor som diskuterar samtiden. Varje dag så finns det två rätter att välja bland, en kötträtt och en fiskrätt. Lammfärsbiffarna är tyvärr slut, så vi får nöja oss med den pocherade sejfilén, som är något vi annars undviker. Men i och med att Huddinge stått under vatten en gång i tiden så kanske fisken är av extra fin kvalité. Vi tar lite av en salladsmix, tar bröd som man kan bre på tapenade och färskost på, och en liten butelj med kolsyrat vatten som man kan ta till bordet, vilket känns trevligt. Fisken simmar ut och det ser ut som en ganska liten portion vid första anblick. Det här med pocherad sejfilé kan vara knivigt, vi har ätit det förut och ofta fått en rätt torr fisk, den här var dock mycket saftig och föll isär fint. Gubbröran man fick till och de oskalade små potatisarna för tanken till ett midsommarbord. Det spelas skön Motownmusik från högtalarna, kaffet ingår men är ljummet, men kakorna slätar över den lilla fadäsen.
95 kronor överförs till Folkes Bistro om du köper en lunch här.

G: "Helt okej ställe med en pigg inredningen. Fisken var saftig, oskalade potatisar är dock inget för mig. Svagt med ljummet kaffe."
Betyg: 3.0 av 5

U: "Rolig inredning med udda möbler, skön musik och rätt så bra mat. Ljummet kaffe och på gränsen till äldreboendevibbar. Personalen kunde vara lite färgstarkare, kändes som sommarvikarier."
Betyg: 3.25 av 5

Sammanfattande ord:  "Ett helt okej lunchställe med rolig inredning och jazziga äldre katter bland lunchgästerna. Seniorhipsterställe har fått ett ansikte."

Gillar man detta så gillar man nog också:
Koloni Telefonplan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar