Lunchkartan

fredag 6 februari 2015

Gro

Område: Vasastan

Allmänt omdöme: I en anonym lokal nära brofästet till S:t Eriksbron på Vasastansidan så ligger restaurangen Gro, som drivs av två kockar som fokuserar på ekologiska råvaror och grönsaker med finess. Det är ett välbesökt ställe och har bara 20 sittplatser, vi kommer dock då klockan är närmare 13.20 och då har den värsta lunchruschen lagt sig. Det finns endast en sak på menyn: oxbringa med jordärtskocka och äpple detta kostar 100 spänn, kaffe får man köpa extra för 20 kr. De har även side-orders för 50 kr som en av oss tar in, syrade morötter och solros med lite hackade jordnötter på. Några av oss beställer även in lättöl som måltidsdryck, en så kallad EPA, Enskede Pale Ale. Om man inte tar öl så ingår ingen måltidsdryck förutom kranvatten. Lokalen är sparsmakad, på gränsen till asketisk och fokuset ligger på disken där kockarna står och lägger upp maten. Innan våra tallrikar kommer ut så blir vi serverade surdegsbröd med smör på stenar, ett grepp som känns lite omotiverat och pretentiöst i sammanhanget kan tyckas. Några av oss är hyffsat svultna och då deras fokus är på grönsaker så fruktar vi att portionerna kan var små. Det visar sig att de är helt okej dimensionerade. Upplägget är mycket vackert, med fint skurna grönsaker som tar mycket plats på tallriken. Det känns nyttigt och har en bondsk elegans. Man får efter en stund en känsla av att man äter en söndagsmiddag  hos en äldre person, det smakar inte speciellt mycket, även om det är rätt gott. Sideordern med morötterna var mycket fint skuret, men smakade inte speciellt mycket det heller. Hade varit bättre att låtit den ligga framme på bordet som en dekoration kanske. Efter maten så blir vi kaffesugna, men då kaffet inte ingår så måste vi rota fram 20 kr per skalle att lägga i en burk bredvid kaffekannan. Känns dumsnålt, speciellt när de blommiga små kopparna inte rymmer speciellt mycket heller.


G, U och gästkritiker A, V och M valde alla rätten som hette Oxbringa,  jordärtskocka,  äpple (det var också potatis till)

G: "Maten var god men jag hade förväntat mig lite mer. Att ta betalt för kaffet kändes snålt. Lokalen var lite kyffig."
Betyg: 3.0 av 5

U:  "God mat, fint upplagt men lämnade inget större avtryck på mig. Smakade inte så mycket, lite för naturellt för min smak. Snålt att kaffet inte ingick, hade hellre sett ett lite högre pris på lunchen."
Betyg: 3.0 av 5

A: "Besviken på side-ordern. Inte så prisvärt överlag, men smakade rätt gott."
Betyg: 3.25 av 5

V2: "Maten var mycket god, men helhetsupplevelsen var lite lägre."
Betyg: 3.75 av 5

M: "Gott, men lite enkelt. Lokalen kunde man ha gjort mer med."
Betyg: 3.5 av 5

Allmänt omdöme: Ett ganska medelmåttigt ställe, ambitionerna finns där, men det smakar inte så mycket. Att ta 20 spänn för kaffet är också en stor miss som de borde rätta till.

Gillar man detta så gillar man nog också:
-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar