Lunchkartan

måndag 30 mars 2015

Pizzeria Tropicana


Område: Västertorp

Allmänt omdöme: Vi återvänder till Söderorts närförorter denna gång, närmare bestämt till det slumrande Västertorp, för att se vad de har att sätta emot i lunchväg. I utkanten av deras centrum, kanske mest känt för att Håkan Juholt bor där, så ligger Pizzeria Tropicana som har funnits i ett år ungefär och som redan har lyckats bli lite av en lokalkändis, då de har ett mycket annorlunda upplägg jämfört med standardpizzerian. Stället drivs av en man som verkligen glöder för sina pizzor och berättar för oss att han snart ska till Pizzarbagar-SM och att han håller på och finslipar sina tävlingsbidrag. En av dessa är en pizza som heter Norrsken, som hälften av oss fyra väljer. Man kan välja vilket slags deg man vill ha till sin pizza, vanlig pizzadeg eller surdeg, vi tar alla det senare. Han berättar också att han håller på och kalibrerar sina efterrättspizzor till SM och säger att han ska göra en variant som vi ska få smaka. Han kan även göra pizzor i olika former tydligen, hjärtan och blommor och så vidare. Tydligen så brukar han också baka ihop pizzan med den mindre efterrättspizzan ibland också, vilket lät häftigt. Det märks att han tänker mycket på sina pizzor, och det får han gärna göra, men lokalen verkar lida lite på grund av det. En rolig inredningsdetalj är de orkidéer som tappat sina blommor som man har ersatt med näsdukar. Maten tar en liten stund och av någon anledning så har de en serveringsavgift på 15 spänn trots att de här pizzorna kostar 100 kr styck. Lite märkligt, då man tar drickan själv och ingenting nämns om till exempel pizzasallad. Pizzorna ser matiga ut när de anländer och vi sätter tänderna djupt i SM-aspiranterna. Reaktionerna är lite blandade, Carpaccion saknar helt tomatsås och kan mest liknas vid en sallad på ett surdegsbröd, Pestopizzan däremot är riktigt juicy och smakar gott, Norrskenen var matiga, kanske lite väl mycket enbär. Efterrättspizzan kommer uppskuren varav hälften av bitarna har hjortron som sötma och hälften choklad. Det smakar riktigt gott, säkert ännu godare med lite kaffe till, men något sådant ser vi inte skymten av. Pizzabagaren frågar efteråt om det var gott och vad vi tycker borde justeras, vilket känns sympatiskt. Vi är i alla överens om att det är otroligt roligt att det här stället finns i de här trakterna och vi önskar honom all lycka i SM.


G & U tar pizzan Norrsken (hjortkött, kantareller, lingon, västerbottenost, enbär mm), Gästkritiker L tar Pestopizza (spenat, mozzarella, tomatsås, färska tomater mm) och Gästkritiker S tar Pizza Carpaccio (nybakat bröd, bresaola, rucola, pinjenötter mm) .

G: "Jag är vanligtvis ingen pizzafantast, men det här var gott. Rolig och engagerad ägare. God efterrättspizza."
Betyg: 3.5 av 5

U:  "Hade nog förväntat mig lite mer med tanke på att det var en SM-pizza jag åt. Lite spretigt i smakerna. Hjorten var lite torr, lingonen tillförde inte så mycket och enbären var lite för dominanta. Såg godare ut på pappret, men det är svårt att inte tycka om det här stället. Alltid kul att träffa en eldsjäl. Serveringsavgiften borde han dock kunna dumpa under lunchtid åtminstone, och vart är kaffet? Inredningen är inte mycket att hurra för heller."
Betyg: 3.25 av 5

L:  "Supergott med surdegsbrödet, kändes som en helt annan rätt än pizza. Efterrättspizzan var också mycket bra. Kul ställe! Dock så borde de skaffa en till barnstol, det fanns bara en. Jag saknade också pizzasallad till pizzan."
Betyg: 3.75 av 5

S:  "Var inte riktigt en pizza jag åt kändes det som, i och med att tomatsåsen saknades, var mer som en sallad. Ägaren var riktigt trevlig och berättade mycket utförligt om sina pizzor. Kul detalj med näsduksorkidéerna."
Betyg: 3.25 av 5

Sammanfattande ord: Eldsjälspizzeria med surdegsbröd och många specialpizzor. Kul ställe med lite skiftande kvalitet på pizzorna, men väl värt ett besök. Kaffet efter maten får man dock dricka någon annanstans.

Gillar man detta så gillar man nog också:
-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar