Lunchkartan

torsdag 9 februari 2017

Peony

Område: Gullmarsplan

Allmänt omdöme: Våra lunchdrönare har länge haft span på en restaurang vid Gullmarsplan som är en sådan där udda fågel som vi så ofta uppskattar. Det handlar om en kinesrestaurang som heter Peony, som är specialiserad på mat från Sichuanprovinsen. Sichuan är på alla sidor omgivet av berg. Centrum utgörs av det fruktbara, tättbefolkade Röda bäckenet, ett tektoniskt sänkningsfält, vars jordmån består av förvittrade röda sandstenar och skiffrar från kritperioden. Det är ett backlandskap, genomflutet av floder, som skurit sig djupt ned i jorden. De viktigaste av dem är, som vi alla vet, Yangtzefloden med de fyra bifloderna Minfloden, Lu, Jialingfloden och Wu. Under sommarregnen stiger vattenståndet i Yangtze med ända upp till 22 meter och floden är då segelbar ända till Chongqing (en stad som är lika stor som Tokyo och som snart är den största i världen apropå ingenting). Vi snirklar oss likt Yangtzefloden igenom Johanneshovs gator med ett getöga på GPS:en. Peony ligger i utkanten av Gullmarsplan i bottenvåningen på ett bostadshus som ligger på en återvändsgata. Det sägs att om man äter för en viss summa under ett år på Peony så unlockas nya rätter som inte finns på menyn. Det är ju ett helt otroligt koncept om det stämmer. Vi ser den stora skylten som visar att vi hamnat rätt, vi parkerar och går in i lokalen där gästerna sitter ihoppackade. Vi går fram till kassan och beställer från en sliten meny. En fin feature är att man kan bestämma hettan på maten från A-E där A är noll i styrka. Vi tar en Comeback Fläsk och en Ankrätt, tar lite sallad från en märklig uppsättning tallrikar som förutom lite grönt också har både nötter, räkchips och vårrullar. Ett sopptråg med Pekingsoppa står lite avskiljt i en fönsternisch och vi slevar upp lite av det med. Ris tar man själv ur en stor behållare. Vi sätter oss vid ett bord som är inklämt mellan ett akvarium i full algblom och några viftande katter och 3d-tavlor. Det är en skön stämning här inne och en väldigt relax atmosfär. Det är också rikligt med hosta i luften. Vi tror först att det är på grund av februari, men det visade sig vara av all chili som river i halsen. Maten kommer ut på roliga fat och det ser smarrigt ut. Vi tar lite av varje tallrik och börjar äta. Riktigt gott. Comebackfläsket är sött och saftig, (först har fläsket kokats och sedan stekts, därav namnet) och ankan är lätt friterad och smakrik. Det känns som Djingis Kahn i egen hög person förvandlats till mat och som stormar fram över våra tungors polyper. Det är kanske det här som är den svårbegripliga smaken umami? Kanske. Vi ler fånigt och fortsätter tills allt är renskrapat, tar kaffe och småkakor som också ingår och tackar för oss. En höjdarlunch rakt igenom. Vi funderar på att beställa flygbiljetter till Chongqing och aldrig mer komma tillbaka.


G tar "Comeback fläsk" för 79 kronor och U tar ChunXiang Anka för 89 kronor, soppa, kaffe och kaka ingår.

G: "En av de bästa luncherna jag haft. Fläsket var himmelskt." Betyg: 4.25 av 5
U: "Mat man blir glad av. Smakrikt, generöst och spännande." Betyg: 4.25 av 5
Gillar man detta så gillar man nog också: Ho's vid St Eriksplan (de kan ha stängt ner).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar