Lunchkartan

onsdag 1 juli 2015

Shanti

Område: Vasastan

Allmänt omdöme: Solen står så mycket i zenit som dessa breddgrader tillåter och värmer sakta upp asfalten på Rörstrandsgatan där våra gummisulor nöts denna dag. Det är riktigt varmt ute och vi viker in på den Indisk/Bangladeshiska restaurangen Shanti. Inredningen är välkomnande och trevlig och har krukor med mynta vid varje litet bord och hela små trädstammar med Bangladeshiska fågelbon från så kallade Weaver Birds som bygger kokongliknande kreationer som är riktigt spektakulära. Vi beställer maten vid kassan av en mycket artig man som säger "ja herrn" eller "nej herrn" till våra olika frågor om menyn, som för övrigt har en skriven liten historia om varje rätt vilket känns spännande. G tar en så kallad Khichuri Polao med anka som man tydligen äter under månaderna då monsunregnen härjar i landet. U tar en Fish Polao som är en rätt som äts vid det bengaliska nyårsfirandet. Då kan sötvattensfisken som används i originalrätten kosta lika mycket som en hel ko. I denna rätt så är det dock lax och kostar 95 kronor, precis som ankan. Vi beställer också varsitt naanbröd för tio kronor som kommer i halvor och kostar därför lite mindre än de flesta andra innerstadsindier. Känns smart, då ett helt naanbröd är ganska mastigt. Det bjuds på Mangolassi vid kassan som måltidsdryck, vi hämtar lite sallad med nån stark röra och sätter oss sedan vid ett bord bredvid en myntakruka. Maten dyker upp och vi vässar våra bestick i takt med den mystiska orientloungemusiken som spelas i lokalen och driver in våra gafflar i dessa Polaos framför oss för att se vad det smakar. Och smakar gör det. G:s ansiktsfärg börjar dra mot det röda och han hostar till då och då och sträcker sig upprepade gånger efter vattenbuteljen som påpassligt var placerad vid myntabusken. U som är van vid asiatisk mat blir inte lika drabbad. Båda tycker att det smakar gott och att det är en trevlig liten lokal. Kaffe ingår.

G tar Khicuro Polao med Anka & U tar Fish Polao

G: "Det här var för stark för min tunga, men gillar ändå stället. Mangolassin var en trevlig bekantskap och det finns mycket små detaljer som höjer betyget. Naanbrödet var helt enligt min smak."
Betyg: 3.2 av 5

U: "Ett ställe som höjer sig över mängden av liknande matinrättningar. God och lite annorlunda mat, personlig lokal, bra tillbehör som mangolassin till exempel. Plus för fågelbona."
Betyg: 3.75 av 5

Sammanfattande ord: "Pigg lokal med spännande meny som smakar gott."

Gillar man detta så gillar man nog också:
Tehran Grill som ligger 50 meter bort på samma gata.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar